Ο Γιώργος Βαλσαμάκης αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων στην Αθήνα το 1986. Κατόπιν Πανελληνίων Εξετάσεων εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1987 όπου και αποφοίτησε το 1993 με βαθμό “Λίαν Καλώς”. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στις Ελληνικές Δυνάμεις Κύπρου και έκανε το Αγροτικό του στο άγονο Αγροτικο Ιατρείο των Φούρνων. Ειδικεύτηκε στην Ενδοκρινολογία, στο Διαβήτη και στο Μεταβολισμό στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Glasgow (Western Glasgow Hospitals) και του Birmingham (Heartlands Hospital, Solihull Hospital, Queen Elizabeth, Selly Oak, Children’s Hospital and Women’s Hospital) στη Μεγάλη Βρετανία το διάστημα 1998-2004. Εκανε τη Διδακτορική Δiατριβή στο Πανεπιστήμιο του Birmingham με θέμα “Εκτίμηση και Παθοφυσιολογία του Μεταβολικού Συνδρόμου και της κοιλιακής Παχυσαρκίας”, και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου του Birmingham το 2003. Κατά την παραμονή του στην Αγγλία η ερευνα του εστιάστηκε στο Μεταβολικό σύνδρομο και στη σχέση του με την κοιλιακή παχυσαρκία.
Το διάστημα από το 2004 μέχρι το 2014 υπήρξε Συνεργάτης στην Ενδοκρινολογική Μονάδα της Β Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου Αθηνών. Από το 2014 εργάστηκε ως Πανεπιστημιακός Υπότροφος της Ιατρικής Σχολής Αθήνας στο Αρεταίειο με κλινικές αρμοδιότητες στο Διαβήτη και στην Ενδοκρινολογία. Εργάζεται ως Υπεύθυνος Υλης και Διεθνών Συνεργασιών στο Μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Αθηνών “Ερευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή και Ενδοκρινολογια” (www.researchreproduction.gr). Το 2010 αναγορεύτηκε Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικης Πανεπιστημϊου Warwick στη Μεγάλη Βρετανία. Δίδαξε στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής Αθηνών.
Τον Ιούνιο του 2017 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Θεσσαλίας. Τον Απρίλιο του 2018 ανέλαβε καθήκοντα στην Πανεπιστημιακή Κλινική Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικών Νόσων με κλινικά και διδακτικά καθήκοντα. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι υπεύθυνος ύλης και διπλωματικών εργασιών για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Παθολογία της Κύησης” που εδράζεται στο Αττικό Νοσοκομείο. Επίσης, διδάσκει τα ακόλουθα μαθήματα: α) Διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου β) Θεραπεία της παχυσαρκίας γ) Λιπώδης ιστός στην κύηση & αναπαραγωγή δ) Σακχαρώδης διαβήτης και αναπαραγωγή ε) Διαταραχές του φλοιού των επινεφριδίων κατά την κύηση ζ) Συγγενής υπερπλασία επινεφριδίων στην εγκυμοσύνη η) Απώλεια βάρους και βελτίωση γονιμότητας και θ) Ο ρόλος του λιπώδους ιστού στην άσκηση ι) Ενδομήτριος προγραμματισμός κ) Ενδοκρινικές νόσοι και υπέρταση στην κύηση λ) Ενδοκρινικές μεταβολές κατά την κύηση μ) Διαταραχές έκκρισης κορτιζόλης και ανάπτυξη εμβρύου στην κύηση.
Ο Επίκουρος Καθηγητής έχει κλινικές αρμοδιότητες στα εξωτερικά ιατρεία για περιστατικά γυναικολογικής ενδοκρινολογίας και πρώιμης ωοθητικής ανεπάρκειας σε συνεργασία με την καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας κα Σ. Καλανταρίδου, Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Πανεπιστημιακή Κλινική, Νοσοκομείο Αττικό, Ιατρική Σχολή. Επίσης έχει 46 δημοσιεύσεις σε διεθνή ιατρικά περιοδικά καθώς και 55 παρουσιάσεις εργασιών σε διεθνή ιατρικά συνέδρια της ειδικότητάς του. Είναι Associate Editor του ιατρικού περιοδικού Clinical Obesity που εκδίδεται από το World Obesity με έδρα το Λονδίνο. Το ερευνητικό του έργο εστιάζεται α) στο μητρικό μεταβολισμό κατά την κύηση και πώς αυτός επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου και β) στην επιρροή των μεταβολικών νοσημάτων στην εκφύλιση των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.
Η κλινική του εμπειρία από το 2004 έγκειται στους παρακάτω τομείς
- Παχυσαρκία-διατροφή,
- Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 και 2,
- Ενδοκρινολογία της εγκυμοσύνης (παχυσαρκία, Διαβήτης κύησης, διαταραχές θυρεοειδούς, ασβεστίου, πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισμός, διαταραχές έκκρισης κορτιζόλης , συγγενής υπερπλασία επινεφριδίων)
- Παθήσεις του θυρεοειδούς,
- Οστεοπόρωση,
- Γυναικολογική Ενδοκρινολογία (Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ακμή και αυξημένη τριχοφυία λόγω υπερανδρογοναιμίας, διαταραχές εμμήνου ρύσης, πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια, πρώιμη εμμηνόπαυση, υπογονιμότητα)
- Ανδρολογική Ενδοκρινολογία (Αλωπεκία, διαταραχές στύσης, υπογονιμότητα, διαταραχές σπέρματος)
- Διερεύνηση και θεραπεία διαταραχών υπόφυσης (Αδενώματα, Διαταραχές έκκρισης ορμονών)
- Διερεύνηση και θεραπεία διαταραχών των επινεφριδίων (Συγγενής υπερπλασία επινεφριδίων, πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισμός, διαταραχές έκκρισης κορτιζόλης, φαιοχρωμοκύτωμα)
- Παιδιατρική ενδοκρινολογία (κοντό ανάστημα, πρώιμη ήβη, καθυστέρηση ήβης)
- Διαταραχές ασβεστίου (υπερπαραθυρεοειδισμός, υποπαραθυρεοειδισμός, ανεπάρκεια βιταμίνης D)
- Δυσλιπιδαιμίες
- Νευροενδοκρινείς όγκοι